כרזות בחירות באווירה פורימית

"כולנו ביחד – אחד נגד השני – קדימה!" ציטוט זה מופיע בכרזת תעמולה של מפא"י לצד קריקטורה של ילדים, המייצגים את המפלגות השונות בשעת מריבה. זהו תיאור ממצה של מערכת בחירות: כל מפלגה מנסה לפגוע במפלגה היריבה בנקודות החלשות ביותר שלה.


מי שסבור שמערכות הבחירות כיום הן בוטות וקיצוניות יותר מבעבר טועה. עוד לפני קום המדינה וגם לאחריה התנהלו בארץ בחירות סוערות ויצריות. המפלגות לא היססו לתקוף את המפלגות היריבות ו"לעקוץ" אותן תוך שימוש בדימויים ובכינויים שאינם פוליטקלי-קורקטיים.


הארכיון הציוני מחזיק ברשותו אוסף ייחודי ומגוון של כרזות ושל כרוזים, שחלק נכבד מהם עוסק בבחירות ובמפלגות. בעידן שלפני הפייסבוק והאינטרנט, התנהלה תעמולת הבחירות במדינת ישראל  בעיקר באמצעות המדיות המודפסות. באמצעות הכרזות והכרוזים הפיצו המפלגות את המסרים לציבור הבוחרים. לכרזות בפרט הייתה השפעה גדולה על הקהל, כיוון שכללו מידע חזותי מושך ומסרים קצרים וקולעים.


יום הבחירות לכנסת ה-24 הולך ומתקרב, ובהשראת חג הפורים בחרנו את כרזות הבחירות המתאימות ביותר לרוח החג. תחפושות, תככים פוליטיים, סיסמאות מופרחות לאוויר והרבה הומור – כל אלו בכרזות שלפניכם.


חג פורים שמח!​

כרזה של מפא"י (KRA\1604) 

מפא"י בכרזה נגד המפלגה הקומוניסטית, שסימנה "ק", לקראת הבחירות לכנסת השנייה בשנת 1951. המפלגה הקומוניסטית מוצגת כליצן מלהטט בכדורים, המייצגים את סִיסמאות בחירות. (KRA\1604)


 
כרזה של מפא"י (KRA\690) 

מסכה מחייכת מסתירה פנים זועפים של מפלגת הציונים הכלליים, שסימנה "צ", ופניה האמיתיים ייחשפו לאחר הבחירות. כרזת תעמולה מטעם מפא"י משנות ה-50.  (KRA\690)



כרזה של הציונים הכלליים (KRA\1479)

הציונים הכלליים, מפלגת הימין המתון, זוהתה עם הציבור הבורגני במדינת ישראל הצעירה. בכנסת השנייה הם זכו להישג מרשים עם 20 מנדטים, והצטרפו לממשלת מפא"י. לקראת הבחירות לכנסת השלישית בשנת 1955 ומתוך חשש מעליית מפלגת חרות, פורסמה כרזה, שבה הוצגה קריקטורה של מנחם בגין רוכב על סוס עץ מתפרק. חרות הוצגה כמפלגה דמגוגית ושברירית, שאין לבטוח בה. (KRA\1479)



כרזה של מפא"י (KRA\692)

שלושת האקרובטים בתוכנית "צירטרון" מסמלים בכרזה מטעם מפא"י את חרות (ח), את המפלגות הדתיות (ב) ואת הסתדרות הציונים הכלליים (צ) במופע תרגילי אקרובטיקה מרשימים. שלושת המפלגות מוצגות כבעלות כישרון אקרובטיקה בלבד ללא יכולת הנהגה. כרזה משנות ה-50 (KRA\692)



KRA743.jpg

כרזה נוספת מטעם מפא"י משנות ה-50, המציגה את שלושת מפלגות הימין - חרות, המזרחי והציונים הכלליים - כשלושה ראשים מחוברים שלהם ניתנו כינויי גנאי: גבאים, גבירים ותקיפים. (KRA\743)

 
 
כרזה של תנועת חרות (KRA\2758)​ 

תנועת החרות לא נשארה חייבת, ובבחירות לכנסת השלישית, 1955, הציגה את דוד בן-גוריון כמנהיג בעל פרצופים רבים, המייצג את העדות השונות. המשפטים המגוחכים, היוצאים מפיו כמו "אנא קורדי!", משקפים את הביקורת כלפיו ומשרתים את הקריאה להצביע בקלפי באות "ח" לחרות. (KRA\2758)




כרזה של מפ"ם (KRA\3225)

מפ"ם, המפלגה הציונית סוציאליסטית, שסימונה "מ", הייתה שותפה לממשלות בהנהגת מפא"י. בכרזה משנת 1959 יצאה באזהרה נגד בחירה במנחם בגין, המתואר אוחז בנשק. עיצוב: שמואל כץ  (KRA\3225)

 
 
כרזה של מפא"י (KRA\756) 
בכרזה הזו משנות ה-50 מפא"י לועגת לשלוש המפלגות, ששילוב האותיות המייצגות אותן יוצר את 
המילה "צחק". מפלגות הציונים הכלליים וחרות כורתות את הענף שעליו הן יושבות, ואילו המפלגה הקומוניסטית הישראלית קודחת חור, ופוגעת בשורשי העץ. השיר "יש יסוד למפא"י" לצד האיור מהלל 
את המפלגה. (KRA\756)

כרזה של תנועת חרות (KRA\2617)
הקריאה "הגידו לאו לתעלוליו!" בכרזה מטעם תנועת החרות לקראת הבחירות לכנסת החמישית בשנת 1961 הייתה פראפרזה על ססמת הבחירות של מפא"י "הגידו כן לזקן". הכרזה מתייחסת להבטחות הבחירות של מפא"י שלא קוימו, וקוראת להצביע "ח". (KRA\2617)

כרזה של מפא"י (KRA\763) 
כרזה היתולית שימשה כתעמולה של מפא"י נגד מפלגות אחדות יחדיו. המפלגות מוצגות כחבורת ילדים משתוללת בחופש הגדול, שאין טעם להצביע עבורן. שנות ה-60 (KRA\763)