לאחר הקמתה של התנועה הציונית לוח השנה היהודי עבר שינוי. החגים עברו התאמה למסרים ולאידיאולוגיה הציונית. חג החנוכה עבר גם הוא שינוי משמעותי. נס פך השמן תפס מקום משני לעומת סיפור ניצחונם של החשמונאים. בסיפור החשמונאים מצאו קווים דומים רבים שהקבילו ליישוב ארץ ישראל במאה ה-20: היהודים חזרו לארץ לאחר שהות בגולה ופתחו במאבק קשה לכיבוש ארץ ישראל על מנת לקבל עצמאות מדינית. חג החנוכה הפך ל"חג המכבים" ומוטיב הגבורה קיבל מקום מרכזי בפעילות החג.
רעיונות אלו הופיעו גם בשירים שחוברו לחג החנוכה באותה תקופה. באוסף דברי הדפוס הנשמר בארכיון נמצאות חוברות שהודפסו לקראת חנוכה בשנות ה-30 וה-40 של המאה הקודמת. אספנו מהן את שירי החנוכה הפחות מוכרים ובחנו כיצד מוטיב הגבורה וההזדהות עם המכבים באה בהם לידי ביטוי.
מתוך חוברת "מנגינות ופזמונים לחנוכה" בהוצאת הלשכה הראשית של הקרן הקימת, ירושלים תרצ"ג, 1932 (DD1\6459)
"למתנדבים בעם" נכתב ע"י חיים נחמן ביאליק וידוע גם בשם "דרכו עוז".
ביאליק משווה בשירו בין בני הדור שלו לבין המכבים. הוא קורא ל"בני המכבים" לבוא ללבוש עוז - גבורה - ולחשוף את האור .
מתוך חוברת "חגים ומועדים לחנוכה" בהוצאת הלשכה הארצית של הקרן הקימת, שנות השלושים (DD1\6459)
"המכבי הקטן" נכתב ע"י לוין קיפניס. זהו שיר משחק לילדים. מי ששר אותו משבץ את שמו ומתייחס לעצמו כאל מכבי: לובש כחול-לבן, יודע להתעמל, מחזיק דגל, יודע ללכת לפי קצב המצעד. גם כאן יש השוואה בין ילדי התקופה למכבים. הילד בשיר עוסק בהתעמלות וצועד בצעדה – טקסים אופייניים לתנועה הציונית.
מתוך חוברת חנוכה לילדים בהוצאת מורים בתסלוניקי, תרצ"ט, 1938 (DD1\7925)
השיר "נר חנוכה" מספר על המכבים שנלחמו נגד עם כביר וגרשו אותו מארץ ישראל. לזכר ניצחון המכבים חוגגים את חג החנוכה.
מתוך חוברת עם תכנית לחנוכה בהוצאת הקרן הקימת, ירושלים, 1938 (DD1\6459)
"נרות חנכה" נכתב ע"י יעקב פיכמן. בשיר מוזכרים נרות החנוכה שהודלקו לכבוד החשמונאים. בשיר מוזכר "נס החשמונאים" אך לא מוזכר נס פך השמן.
מתוך חוברת פעילות לחנוכה בהוצאת מחלקת הנוער של הקרן הקימת, ירושלים, 1942 (DD1\6459)
השיר "סביבון" נכתב ע"י נחום דב קרפיבנר. הסביבון בשיר מסתובב ברחבי הארץ ונתקל במתיישבים שעובדים קשה בבניין הארץ. הם כבשו את הארץ בעשייה שלהם ולא במלחמה כמו המכבים. הכותב מוסר למכבים במודיעין שיש להם יורשים בארץ.
השיר "שבי ציון" נכתב ע"י ש. ל. גורדון. השיר מתאר את הקשיים בגלות. אלו ששבו לארץ ישראל נלחמים עליה באמצעות המחרשה ולא בחרב או בחנית בתקווה להגיע לחירות.
מתוך חוברת שירים מארץ ישראל בנושא גבורה לחגים: חנוכה, יום תל חי ול"ג בעומר, בהוצאת מחלקת הנוער של הקרן הקימת, ירושלים, 1943 (DD1\6463)
בשיר "גילו המכבים" המחבר קורא למכבים "גיבורי החיל" לשמוח. בלילה שומעים את נגינת החליל של שומר הגליל. גם כאן יש קישור בין המכבים והמתיישבים בארץ.
מתוך חוברת למדריך בהוצאת הלשכה הראשית של הקרן הקימת, ירושלים תש"ט, 1948 (DD1\6177)
השיר "הדליקו נרות" קורא להניף דגלים ולהדליק נרות לכבוד המכבים.