אישה במחתרת: הסוכנת רות קליגר - עליאב

סיפור חייה הלא-שגרתי של רות קליגר - עליאב, פעילת שטח של ארגון ההגנה, שהייתה אחראית על מבצעי העפלה ידועים לארץ ישראל בזמן מלחמת העולם השנייה הייתה ידועה בזכות פיקחותה ויכולת שכנוע מעוררת הערצה.
 
רות קליגר - עליאב, 1937 ( A454\388)רות קליגר - עליאב נולדה בקייב ב- 1910 למשפחת פולישוק, הצעירה מבין שישה אחים. משלב מוקדם נטו חייה לכיוון לא שגרתי. אביה עזב את המשפחה לפני שהספיקה להכיר אותו, ומלחמת העולם הראשונה פרצה בזמן ששהתה כתינוקת אצל סבתה ודודותיה בעיירה על יד קמניץ פודולסקי. הקרבות באזור מנעו ממנה לשוב לביתה, והיא שהתה עם דודותיה בכל תקופת המלחמה, ונדדה עימן מעיירה לעיירה. עם אמה ועם אחיה התאחדה ברומניה רק לאחר סופה של המלחמה. בהמשך למדה משפטים בווינה, אך לא סיימה את לימודיה. ילדות לא שגרתית זו תרמה לכך שכאשר עלתה, לאחר נישואיה  לעמנואל קליגר, לארץ  לישראל ב- 1934 שלטה בשבע שפות: רוסית, יידיש, גרמנית, רומנית, אנגלית, ספרדית ועברית.
הזוג קליגר התיישב בקיבוץ מגדל העמק, אך ב- 1936 עבר לתל אביב. קליגר החלה לעבוד במחלקת יחסי הציבור של ההסתדרות. האישה הפיקחית ודוברת השפות הרבות עוררה במהירה את תשומת ליבם של אליהו גולומב ושל ברל כצנלסון, ממנהיגי ההגנה, וכך החל פרק חדש בחייה – היא גויסה למוסד לעלייה ב' בפיקודו של שאול אביגור.
 
בין השנים 1939 ל- 1941 קליגר שיחקה תפקיד מפתח בפעילות המוסד לעלייה ב' בבלקן. רשמית היא הועסקה כנציגת קרן קימת לישראל באזור זה, אך בפועל הייתה ממונה על ארגון מפעלי ההעפלה באזור – איסוף כספים, רכישת אניות ואישורי כניסה לרומניה מפולין ועוד. בתקופה זו, מעבר לשליטתה בשפות רבות, באו לידי ביטוי גם כישוריה בתחום אמנות השכנוע והאלתור. דוגמה לכך ניתן למצוא בסיפורה של אנית המעפילים "טייגר היל",  שהגיעה לארץ ישראל באחד בספטמבר 1939, יום פרוץ מלחמת העולם השניה. האניה  זכורה בעיקר בשל מסעה מרובה התלאות עד להגעתה לארץ ישראל ובשל עובדת העלאתה על שרטון באופן יזום, לאחר שהבריטים לא אִפשרו לה לעגון בחיפה. האניה כמעט לא יצאה לדרך, מכיוון ששלטונות רומניה היו מצויים בעיצומו של משא ומתן עם הבריטים באותה עת. העניין נראה אבוד, אך ברגע האחרון הצליחה קליגר ליצור קשר עם המורה של מלך רומניה  - בישוף שתירגם את התנ"ך לרומנית. היא הגיעה לביתו, והבישוף הנסער, שהעניין נגע ללִבו, לקח אותה מיד לראות את המלך, ותוך שעות יצאה האניה לדרכה. בסופו של דבר, הגיעו לארץ ישראל על סיפונה של ה"טייגר היל" 1,500 מעפילים.
 
 
תעודת הספן על שם רות קליגר (A454\308)רות קליגר על אחת מאניות המוסד לעלייה ב' (A454\388)

   רות קליגר על סיפון אחת מאניות המוסד לעלייה ב'             תעודת הספן על שם רות קליגר. הוגדרה כ"אחות"
 
מבצע העפלה נוסף אותו ארגנה היה הפלגת האניה "הילדה", שגם סיפורה היה יוצא דופן. האניה, שהפליגה בדצמבר 1939 מרומניה כשעל סיפונה פליטים מגרמניה, מדנציג, מצ'כיה ומאוסטריה, חיכתה במשך חודש לקבוצת פליטים נוספת שבוששה לבוא, ובסופו של דבר לא הגיעה. המתנה שיבשה את ההפלגה כולה. קיפאון מימי הים השחור במהלך המסע גרם לאניה להיתקע סמוך לעיירה בלצ'יק שבדרום – מזרח בולגריה. התנאים באניה התדרדרו במהירות, וכמעט שפרצה התקוממות בקרב הנוסעים, וגם תושבי העיירה החלו להביע התנגדות לפליטים, שהופיעו בעיירתם לפתע פתאום. קליגר הצליחה לנהל את המשבר, לפייס את נכבדי העיירה, למצוא אספקה לפליטים ואף לארגן להם רחצה בחמאם הנטוש שבארמון המלכה מריה. האניה הגיעה לבסוף לחופי ארץ ישראל ב-23 בינואר 1940 כשעל סיפונה 728 פליטים. הפרשה הונצחה בספר שכתבה קליגר - עליאב עם הסופרת האמריקאית פגי מן, שיצא לאור ב- 1978 - "האניה הסודית". (נוסף על ספר זה כתבה גם את "המפלט האחרון", גם הוא יחד עם פגי מן, שיצא לאור ב- 1976). 
 
עטיפת הספר "האנייה הסודית" (A454\112)
עטיפת הספר "האניה הסודית" (A454\112). "סיפורה האמיתי של אישה יפה שהצילה אלפים מבני עמה מן השואה הנאצית".
 
 
עם עליית המשטר הלאומי-לגיונרי ברומניה, בן בריתה של גרמניה הנאצית, נאלצה קליגר-עליאב להימלט בחזרה לארץ ישראל. ב- 1943 היא נשלחה למצרים כנציגת המוסד לעלייה ב'. תחת מעטה של גיוס תרומות למען הבריגדה היהודית היא אספה מידע מודיעיני וחיפשה דרכים להציל את יהודי ארצות ערב ומקורות אספקת נשק עבור ההגנה. בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה לקחה חלק בפעולות ההצלה באירופה והייתה אחראית לקניית האניה "אסקניה", שהביאה 2,000 פליטים מאירופה לישראל. 
 
לאחר פועלה במוסד ב' הפכה קליגר, כמו רבים מחברי הארגון, לחלק מהנהלת "צים". היא ארגנה את המשרד בירושלים, ולאחר מכן פעלה מטעמו באמריקה הלטינית ומונתה להיות האחראית על יחסי הציבור של הארגון.  קליגר - עליאב נפטרה ב-1980.
 
כתבה מעיתון אמירקאי העוסקת בקליגר כחברת הנהלת צים (A454\51)
עיתוני העולם השתאו מן "האישה שלוקחת חלק בניהול חברת ספנות", כלשון הכותרת בראש כתבה שעסקה בקליגר
כחברת הנהלת צים (A454\51)

 

 

 

ארכיונה של קליגר -עליאב מונה מעל מעל 400 תיקים, והוא אחד הארכיונים האישיים הגדולים ביותר שלנו. קליגר, השיטתית והמסודרת, שמרה כל מסמך - מקבלות פעוטות ועד מברקים מבכירי הפוליטיקאים. ארכיונה משקף את חייה המגוונים והעשירים. לצד שירים בכתב יד ושרטוטי דיוקנאות (כחובבת אמנות היא הרבתה לאסוף אותם), ניתן גם למצוא מכתבים אישיים משמות מוכרים (כגון משה שרת שמזכיר לה היא היא "עדיין חייבת ביקור" לו ולאשתו), ופתקי הוראות מבן גוריון, שבשפה לקונית ויבשה מורה לה כיצד לפעול.

 

מכתב ממשה שרת (A454\29)
מכתב ממשה שרת לקליגר - עליאב (A454\29).

"ציפורה ואני שולחים לך את מיטב איחולינו לתשכ"ב. עדיין את חייבת לנו ביקור!"

 

A454290.jpg

דף הוראות מבן גוריון לקליגר - עליאב, פריז, 1946 (A454\290)

 

 

מברק מבן - גוריון (A454\128)
מברק מבן גוריון (A454\128)