פרידה מאוחרת

 
בין חללי מערכות ישראל, ישנם כ- 650 נופלים שמעט מאוד, אם בכלל, ידוע לגביהם. חלקם לא הותירו בני משפחה, או שבני משפחה המעטים שהיו להם לא ידעו שעלו לארץ. המיזם "לתת פנים לנופלים" הוא פרויקט מטעם משרד הביטחון, שמטרתו לאתר פרטים החסרים על נופלים אלו, על מנת להנציח אותם כראוי. מתנדבי הפרויקט פועלים בשיתוף עם הארכיון הציוני, ארכיון צה"ל, ארכיון יד ושם וארכיונים רלוונטיים נוספים בארץ ובחו"ל, לצורך איתור מידע אשר ישלים את סיפור חייהם של הנופלים הלא מוכרים. אחד מחללים אלו הוא החייל משה וילינגר .
 
"נא לפנות לרחל ויזל"
סיפור חייו של משה וילינגר הסתיים ב- 15.8.1948. נצר אחרון למשפחתו שנספתה בשואה – כך נכתב בפשטות על מצבתו ב"חלקה 5" שבהר הרצל, חלקת חללי תש"ח. כאשר פתחו מתנדבי "לתת פנים לנופלים" את תיקו של וילינגר במשרד הביטחון. הוא היה ריק, פרט למסמך אחד, ועליו הפנייה – "נא לפנות לרחל ויזל". ממסמכי הקבורה של וילינגר בחברה קדישא למדו המתנדבים כי אותה ויזל היא בת דודתו.
 
התחנה הבאה בחקר חייו של וילינגר הובילה אותם אלינו, לארכיון הציוני. כאן נמצא כרטיס בכרטסת של המדור הסטטיסטי של המחלקה לעלייה של הסוכנות היהודית על שם הנער מור וילינגר – שמו של משה בצ'כית, ותעלומת חייו החלה להתבהר. על הכרטיס צוינו שמות הוריו: פרידה וברוך. וכן צוינו תחנות חייו טרם עלה לארץ: מחנות ההשמדה אושוויץ, בירקנאו, ובוכנוואלד.
בארכיון התגלתה חתיכה נוספת בפאזל: בעבר נעשו שני ניסיונות למצוא את משה, דרך המדור לחיפוש קרובים של הסוכנות היהודית על ידי ניצולת שואה שהקשר שלה אליו לא ברור. ב- 1945, ושוב ב- 1946. בפעם השנייה, הוא שהה בבית הבראה לחולי שחפת בשכונת מקור חיים בירושלים.
 
הממצאים שנמצאו בארכיון הובילו לחשיפת פרטים נוספים. ארגון ITS – ארגון גרמני לאיתור ניספים וניצולים מתקופת השואה-  מצא את כרטיסי האסיר של וילינגר בבוכנוואלד ואושוויץ, שבהם צוינה עיר הולדתו – אוז'הורוד שבצ'כוסלובקיה, וכתובת המשפחה בעיר. פרטים אלו סייעו למצוא את דודו של וילינגר, שעלה אף הוא לישראל והתיישב בתל אביב. מתנדבי הפרויקט יצרו קשר עם בנו, בן דודו של משה, והוא הוביל אותם לשני בני דודים נוספים. כך שב משה לתודעת בני משפחתו, שלא ידעו עליו דבר.
 
 מכל אלו הצליח הארגון להרכיב את סיפור משפחתו של ווילינגר.
 
רשימת נוסעים חלקי ת של האנייה מטרואהחפשו אותי
משה ווילינגר נולד באוז'הורוד שבצ'כוסלובקיה ב- 1928. בהיותו נער צעיר נשלח לאושוויץ, ולקראת סוף המלחמה הועבר לבוכנוואלד, שם עבד בעבודות פרך במכרה פחם, עובדה שבשלה לקה בשחפת. כאשר שחררו האמריקאים את המחנה היה בן 16. 244 ילדי בוכנוואלד קובצו על ידי ארגון עליית הנוער, וכ- 150 מתוכם, ובתוכם משה,  הועלו לארץ בספינה "מטרואה", אניית המעפילים הראשונה שהביאה ניצולים לארץ בתום מלחמת העולם השנייה.
 
עם הגיעם לארץ, נעצרו נוסעי "מטרואה" והושמו על ידי הבריטים במחנה המעצר בעתלית. משה שהה שם שלושה חדשים, ולאחר ששוחרר, שהה, כאמור, בבית הבראה בירושלים, על מנת להחלים ממחלת השחפת. במהלך תקופה זו נוצר קשר עם דודיו – אהרון ובנימין, שעלו גם הם לארץ.
 
לאחר שהשתחרר משה מבית ההבראה הוא התגורר בירושלים ולמד חשמלאות, ועם תום לימודיו החל לעבוד בחנות למוצרי חשמל בעיר. רחל ויזל, אותה אישה ששמה היווה את קצה החוט הראשון בגילוי פרטי חייו, הייתה חברה קרובה שלו באותה תקופה. הוא הצטרף לחוג "עלומים" של תנועת בני עקיבא. בשל מזגו השובב, הוא נודע בפני חברי בכינוי "זיכמיר"- חפשו אותי.
 באפריל 1948 התגייס וילינגר להגנה, וצורף לחטיבת עציוני שפעלה בירושלים ולימים הפכה לחטיבה 6 של צה"ל. הוא שירת בגדוד 63 כמקלען, אך בשל השכלתו כחשמלאי גם נשלח לחזיתות לתחזק את קווי התקשורת של ההגנה.
 
במהלך המלחמה הוצב גדודו של וילינגר בגזרה הצפונית של ירושלים באזור בית מנדלבאום –אזור  קו התפר בין השכונות הערביות והיהודיות בעיר, סמוך לשיח' ג'ראח,  שהיה אחד ממוקדי הקרבות העיקריים בירושלים. הלגיון הירדני עשה מספר ניסיונות להשתלט על עמדות באוזר, בשל חשיבותו האסטרטגית סמוך לדרך המובילה להר הצופים. ב- 15 באוגוסט עשו חיילי הלגיון ניסיון נוסף שלא צלח. במהלך ההפגזות נפגע קו הטלפון שחיבר בין בית מנדלבאום למטה ההגנה. וילינגר התנדב מיד לצאת לשטח ולתקן אותו. הוא הצליח להשלים את המשימה, אך נפגע מכדור של צלף ירדני בדרך חזרה, ומת מפצעיו בבית החולים. בן 19 היה במותו.
 
 
מצבתו החדשה של משה וילינגר בהר הרצל, עם ציון שמות הוריו

 
​​​