בין כתלי הארכיון שלנו נחשפים לפעמים סיפורים אנושיים מסעירים. כזה הוא סיפורה של אנג'ליקה שץ, בתו המנודה של בוריס שץ, מייסד בית הספר לאמנות "בצלאל".
סיפור חייו של בוריס שץ, מן החשובים מאמני ארץ ישראל, הוא כספר פתוח עבור שוחרי אומנות בישראל, ופרטי חייו ידועים לרבים. אולם דואר אלקטרוני משונה, שקיבל לפני כמה שנים איש התקשורת דן פאר, גרם לו לפתוח בחקירה של שנתיים על מנת להאיר פרק עלום בחיי האמן. "יום אחד", סיפר פאר לעיתון "הארץ", "קיבלתי מייל מהאוצרת של המוזיאון היהודי בפראג, בו היא ביקשה ממני מידע אודות אחד הציורים של אנג'ליקה מאירסון שץ". אימייל פעוט זה גרם לפאר, נינה החורג של הציירת, להתחיל לפשפש בהיסטוריה המשפחתית ולחשוף את חייה של החוליה החסרה בביוגרפיה של שץ, הבת שכולם חשבו שהשאיר מאחור.
לפני שעלה שץ לארץ ב- 1909, הוא התאהב בז'ניה, גם היא אמנית, והשניים נישאו ב – 1889. כמה שנים לאחר מכן נולדה להם הבת אנג'ליקה. “עכשיו זרחה שמשי, נשמתי חייתה. לבי רחב. בצימאון שאפתי את האוויר החמים, המקסים, המקיפני. התעוררתי באווירה של אהבה, עבדתי, למדתי ויצרתי”. כך תיאר שץ ביומנו את תחושותיו בעקבות לידת בתו. אולם האידיליה המשפחתית התנפצה מהר, והתפנית הראשונה בסיפור חייה הפתלתל של אנג'ליקה התרחשה תוך כמה שנים, כאשר בעקבות רומן שניהלה אמה עם אמן צעיר, התפרק התא המשפחתי. "המזל הרע הרחיקנו זה מזה בעודך פעוטה. החלטתי בצער לתלוש אותך מלבי ולהתחיל לחיות מחדש”. כך כתב שץ בעקבות הרומן. הוא אכן פתח בפרק חדש בחייו, כאשר עלה ארצה והקים משפחה חדשה עם ד"ר אולגה פבזנר, משפחה שהעמידה שני אמנים חשובים – זהרה שץ ובצלאל שץ. אולם, כפי שחושף התחקיר של פאר, הוא מעולם לא הצליח לקרוע את בתו הבכורה מלִבו.
החיים אמנם הפרידו בין אנג'ליקה לאביה בוריס שץ, אך גם ניתבו אותם לאפיקים דומים. כמו שץ, גם אנג'ליקה הפכה לציירת, ובשנות ה – 30 זכתה להכרה בבולגריה ובצרפת. כמו שץ גם היא עלתה לישראל בשנת 1948. דן פאר, ותחקירנים נוספים של מוזיאון תל אביב, ערכו חיפוש בתיקי בוריס שץ ששמורים בארכיון הציוני, וחשפו פרק לא ידוע בקורות משפחה מרתקת זו. מן המסמכים שמצאו עולה כי כל השנים הללו התקיימה התכתבות ענפה בין האב לבת, המלמדת על קשר חם בין השניים. נוסף למכתבים, שסייעו לפאר להרכיב את הפאזל של חייה המורכבים של אנג'ליקה, הוא מצא במהלך מחקרו גם עבודות לא ידועות של האמנית – כ- 20 ציורים שלא נחשפו עד כה. ציוריה של אנג'ליקה שץ, שנחשפו על ידי פאר, מוצגים כעת בתערוכה "בת אבודה, בת אובדת", שנפתחה ב- 3 לינואר 2013 במוזיאון תל אביב לאמנות.
המכתבים בין האב לבת והתחקיר של פאר מהווים את הבסיס לקטלוג "בת אובדת" של דורון לוריא, הרסטורטור הראשי של מוזיאון תל אביב לאומנות. בספר הוא מגולל את הדרמה האנושית אשר הסתתרה עד עכשיו במחשכי הארכיון הציוני. הספר יצא לאור בחודש ינואר הנוכחי.