עדות אישית מאושוויץ

 
 
בקטע הבא מובאים קטעים מתוך עדות אישית של אסיר ממחנה ההשמדה אושוויץ-  בירקנאו, שממנו ברח ב- 1944.
 
"לאחר ששני יהודים סלובקיים ברחו מהמחנה ב – 7 לאפריל 1944, הייתה מהומה גדולה. המחלקה הפוליטית פתחה בחקירה נרחבת. חבריהם של הנמלטים והממונים עליהם נחקרו בחומרה, אולם החוקרים העלו חרס. מכיוון שרוב הנמלטים היו כתבנים בשירות המחלקה, כל הפקידים היהודים שוחררו מתפקידם כאמצעי ענישה או מתוך זהירות. החוקרים העריכו נכונה, כי הבריחה בוצעה מבלוק מספר 3.
 
בנוגע לאסירים 176,000-181,000: ב- 1 לאפריל 1944 הגיעה רכבת של יהודים יוונים. 200 מתוכם שוכנו במחנה והיתר, כ- 1500, הוכנסו מיד לתאי הגזים. בין ה- 10 וה- 15 לאפריל 1944 כ- 5000 ארים הגיעו למחנה, בעיקר פולנים, מתוכם בין 2000 ל- 3000 נשים ממחנה הריכוז הנטוש לובלין – מיידנק. הם קיבלו את המספרים 176,000-181,000. בין הנשים היו כ- 300 נשים פולניות יהודיות. האסירים החדשים היו, ברובם, חולים וחלשים מאוד. לאחר  שמסרו את פרטיהם, הארים הבריאים מלובלין נשלחו למחנות ריכוז גרמנים. בנוגע ליתר היהודים, הצלחנו להשיג את המידע הבא:
 
 ב- 3 לדצמבר, 1943, כל היהודים בלובלין – מיידנק, כ- 11,000 גברים ו- 6000 נשים, הוצאו להורג. היהודים אולצו לחפור בור ארוך ועמוק באדמה בסביבת המחנה. ב – 3 לנובמבר הם הובאו למקום בקבוצות של 200 – 300 איש, נורו, ונדחפו לבור. במהלך ההוצאה ההמונית להורג הושמעה מוזיקה בווליום גבוה, על מנת להבליע את רעש היריות. 300 נערות הושארו בחיים, ושימשו כמנקות וככתבניות במחלקה. 300 נערות אלה הובאו למחנה שלושה ימים לאחר הגעת הקבוצה שהוזכרה, ולאחר מכן, בהוראה מיוחדת מברלין, הן הוכנסו לתאי הגזים, וגופותיהן נשרפו. כתוצאה מטעות של אחד הכתבנים לא הובאו שתי נערות לתאי הגזים. הטעות התגלתה למחרת, והנערות נורו מיד. הכתבן איבד את תפקידו. בסוף אפריל הגיעו יהודים יוונים נוספים. 3000 נרצחו, ו – 300 שוכנו במחנה."
 
הכותב ממשיך ומתאר את גורלם של היהודים ההונגרים, שהגיעו למחנה במשלוחים יומיים של 14,000-15,000, על פי דבריו:
 
"הרכבות כוונו ישירות למשרפות. רק כ- 10% נותרו במחנה מבאי רכבות אלה. היתר הוכנסו ישירות לתאי הגזים, ונשרפו לאחר מכן. בבירקנאו היה כעת מספר היהודים שהוכנסו לתאי הגזים ולמשרפות גדול  יותר מאי פעם. מספר ה"זונדרקומנדו" הועלה ל- 600 חיילים, ולאחר מכן ל – 800. מספר המנקים הועלה מ – 150 ל – 700. שלוש משרפות פעלו יום ולילה, והרביעית נמצאה בתיקון. מכיוון שיכולת הקיבולת של המשרפות לא הספיקה, נחפרו ארבעה בורות באורך 50 מטר וברוחב 15 מטר, ובהם נשרפו גופות יום ולילה."
 
מחנה אושוויץ – בירקנאו היה אחד מן הפרויקטים המרכזיים של מכונת ההרג הנאצית. ככזה הוא היה מטרה לביקורים של צמרת ההנהגה הנאצית. הכותב מתאר ביקור של הימלר, מפקד האס אס והגסטפו:
 
"על פי מידע שנמסר מיהודי, שעבד ב"זונדרקומנדו", הימלר הגיע לבירקנאו ב – 15 או ב- 16 למאי. במהלך פרק זמן זה ראיתי שלוש מכוניות עם חמישה גברים בלבוש אזרחי, שהיו בדרכם למשרפות. המודיע שלי הסביר לי, שהוא ואנשים נוספים זיהו את הימלר. הוא ביקר במשרפה מספר 1, ולאחר ביקור של כחצי שעה הוא עזב עם מלוויו. למחרת סיפרו העיתונים, שהימלר היה בקראקוב, ולכן ייתכן שהמידע מהימן."
 
אחת הפסקאות המצמררות במסמך מספרת על ביקור של ארבעה יהודים הולנדים, שהוזמנו למחנה על ידי הנאצים על מנת להפריך שמועות על הרג המוני:
 
  "...משלחת של ארבעה יהודים הולנדים ביקרה באושוויץ. הנהלת המחנה קיבלה מידע על הביקור מבעוד מועד, והאסירים היהודים ההולנדים קיבלו לבוש ומזון הולמים וכלי אוכל טובים יותר. ארבעת ההולנדים התקבלו בסבר פנים יפות, ונערך להם סיור בחלק מן המחנה, שבו הבניינים והסביבה השאירו רושם טוב. נאמר להם, כי זהו רק חלק מן המחנה, ואילו התנאים בשאר המחנה זהים. המבקרים באו על סיפוקם, וכתבו דו"ח, שבו ציינו כי מצאו שהכול באושוויץ כשורה. לאחר מכן הם ביקשו לראות את המשרפות, שעליהן שמעו רבות. הם הובאו למקום, ושם נורו בגבם. לאחר מכן, לכאורה, נשלח להולנד מברק, שבו נאמר, כי חברי המשלחת מצאו את מותם בתאונת דרכים לאחר שעזבו את המחנה."
 
באושוויץ, כידוע, התנהלה מעבדת מחקר ביולוגית, שבה ערכו הנאצים ניסויים בבני אדם. הכותב מספר:
 
"במחנה קיימת מעבדת מחקר ביולוגית, שבה מתגוררים רופאים של האס אס, אזרחים ואסירים. הנשים והנערות, שעליהן נערכים הניסויים, מתגוררות בבלוק מספר 10. לאחר הניסויים רובן מתות. עד כמה שידוע לנו, רוב הניסויים סובבים סביב הפרייה מלאכותית, עיקור וכו'. גם על צוענים נערכים ניסויים. בלוק 10, שבו מוחזקים מושאי הניסויים, מבודד לחלוטין. אף אחד לא מורשה להיכנס, והתריסים מוגפים תמיד."
 
המסמך המלא בגרמנית מובא למטה.