ירושלים: גיליון רפואי

בקבוקי תרופות, מתוך התערוכה במוזיאון מגדל דוד

תערוכה מיוחדת במינה בשם "ירושלים: גיליון רפואי" מוצגת בימים אלו במוזיאון מגדל דוד בירושלים. תערוכה זו מגוללת את ההיסטוריה של הרפואה ושל התרופות בירושלים מימי המקרא ועד המאה ה-20. התערוכה מורכבת ממסמכים ומפריטים ייחודיים, שנלקחו ממגוון רחב של ארכיונים ומאוספים של אנשים פרטיים, והועברו לתצוגה במוזיאון מגדל דוד. הארכיון הציוני תרם אף הוא פריטים לתצוגה.

שלטים ישנים של רופאים ומרפאות, מתוך התערוכה במוזיאון מגדל דודהתערוכה פותחת בהצגת תרופות ומחלות, שמופיעות בתנ"ך. היא נוגעת בימי הביניים, וממשיכה היישר לעת החדשה. בתחילת המאה ה-19 הייתה ירושלים עיר מוזנחת. תושבי ירושלים התרכזו בתוך חומות העיר העתיקה, הצפיפות הייתה רבה וכך גם הלכלוך ברחובות. מחלות התפשטו בה במהירות, וגרמו לחללים רבים. אופן ריפויים של החולים נעשה באמצעות קמעות ושיקויים. הצורך ברפואה מודרנית היה ברור לכל, ואכן החל משנות ה- 30 של המאה ה-19 החלו לקום בזה אחר זה מרפאות, בתי חולים מודרניים ובתי מרקחת. המוסדות הרפואיים התרכזו בתוך החומות, אך בשלב מסוים בשל המחסור במקום עברו למבנים מחוץ לחומות. התיעוד בארכיון הציוני של שינויים אלה מתחיל בתקופה זו, ומלווה את תהליך הפיכתה של ירושלים מעיר מימי הביניים לעיר מודרנית.
 
באוספים השונים של הארכיון נשתמר תיעוד רב בנושא הרפואה בירושלים. ארכיונים מוסדיים כמו ארכיון "הדסה" מכילים מידע רב בנושא. באוסף התצלומים שמורות תמונות רבות של בתי החולים השונים, שהוקמו בירושלים ותמונות, שצולמו במהלך עבודתם של הצוות הרפואיים בבתי החולים.

מחברת הפורמולות של ד"ר גינטר פרידלנדרהפריטים מהארכיון הציוני, שמוצגים בתערוכה, נלקחו מהארכיונים הפרטיים של משה וולך ושל גינטר פרידלנדר. ד"ר משה וולך ייסד את בית החולים "שערי צדק" בשנת 1901 ליד שכונת "שערי צדק". הוא היה דתי חרדי אדוק, והקפיד על שמירת השבת גם בבית החולים – עניין שעורר עליו כעס רב. הארכיון הציוני העביר לתצוגה את הציצית האישית של וולך. אישיות פחות מוכרת היא ד"ר גינטר פרידלנדר, שהקים את בית המרקחת "טבע" בשכונת בית וגן בשנים 1935-1934. לאחר קום המדינה התמזג בית המרקחת "טבע" עם שני בתי מרקחת נוספים – "אסיא" ו"צרי", וכך הוקמה חברת "טבע" המוכרת לנו כיום. מתוך ארכיונו של פרידלנדר הושאלה לתערוכה מחברת הפורמולות שלו, הכוללת נוסחאות לתרופות שונות, שהכין לבית המרקחת. גם מקומו של בית החולים "הדסה" לא נפקד, וכרזה עם הנחיות לשמירה על הבריאות מטעם רופאי המשלחת הסניטרית "הדסה" לתושבי ירושלים מופיעה אף היא בתצוגה תחת הכותרת "תכלה שנה ומחלותיה".