לתת פנים לנופלים: יוסף פרידלר

מתנדבי ארגון "לתת פנים לנופלים" חושפים את סיפוריהם של 810 חללי מערכות ישראל שסיפורם לא ידוע, ומאתרים מידע השמור בארכיונים בארץ ובעולם כולל בארכיון הציוני. המתנדבת אסתר ביניאק התחקתה לאחרונה אחר סיפורו של יוסף פרידלר, שנפל במאי 1943, עם טביעתה של האנייה "ארינפורה"
 
מתנדבי ארגון "לתת פנים לנופלים", שהוקם בשנת 2013 על ידי אורי שגיא ודורית פרי בסיוע משרד הביטחון, שם לו למטרה להנציח את חייהם של  חללי מערכות ישראל שסיפור חייהם לא מתועד.
אלו הם בדרך כלל חיילים שעלו לארץ ללא משפחה, או שהקשר עם המשפחה נותק בעקבות המלחמות שטלטלו את אירופה. ארגון "לתת פנים לנופלים", פועל לאתר את סיפורם ולדאוג להנצחה ראויה .  עשרים ושמונה מתנדבים עורכים תחקירים בארכיונים ההיסטוריים החשובים בארץ, על מנת להרכיב, מסמך אחרי מסמך, את סיפור חייהם.
אחד החיילים האחרונים שסיפורו נחשף  מתהום הנשייה הוא יוסף פרידלר. המתנדבת אסתר ביניאק שחקרה את סיפורו נעזרה גם בחומרים השמורים בארכיון הציוני.
 
יוסף נולד ב- 24.7.1922, בהמבורג, גרמניה. הוא היה הבן הבכור מבין ארבעה אחים ואחיות לחנה וישראל פרידלר. הוא עלה לישראל לבדו ב- 1938 במסגרת עליית הנוער, כמה ימים לאחר ליל הבדולח, על סיפונה של האנייה 'ירושלים' ביניאק איתרה את שמו ברשימת הנערים שעלו במסגרת עליית הנוער השמורה בארכיון עליית הנוער, והצעד הבא בהרכבת סיפורו. היה לאתר אותו  ברשימת עולי האנייה 'ירושלים', שהגיע לחופי ארץ ישראל ב- 14.11.1938.
 
 
S75440-49.jpg

רשימת העולים של עליית הנוער (יוסף פרידלר מספר 8) (S75\440)
 
 
יוסף נשלח על ידי עליית הנוער לכפר הנוער הדתי שליד כפר חסידים, ולמד במחזור א' בכפר כפי שלמדה ביניאק ממסמך נוסף השמור בארכיון עליית הנוער.
 
 פרידלר5.jpg

רשימת התלמידים המיועדים לכפר הנוער הדתי שליד חסידים (S75\637)
 
 
 
PHKH1261016.jpg
מחזור א' של כפר הנוער הדתי על יד חסידים, 1938. צולם על ידי טים גידל (PHKH\1261016ׁׂ)

לאחר סיום לימודיו בכפר הנוער, נשלח יוסף יחד עם קבוצתו, קבוצת 'אריה', לעבוד בקיבוץ "שדה אליהו". כשנה וחצי לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, התגייס יוסף לצבא הבריטי, לחיל התובלה. במסגרת שירותו היה במצרים וביירות. באפריל 1943 הוחלט לצרף את פלוגתו למבצע הפלישה של בעלות הברית לאיטליה. הפלוגה יצאה ב- 29 לאפריל אותה שנה, כמה ימים לאחר חג הפסח, ממצרים למאלטה, על סיפונה של האנייה "ארינפורה", כחלק משיירה של 27 אניות של בעלות הברית. כמה ימים לאחר מכן התגלתה השיירה על ידי הגרמנים והופצצה על ידם. האנייה "ארינפורה" ספגה פגיעה ישירה ו- 136 חיילים מן הפלוגה, ויוסף ביניהם, טבעו למוות.
 
אחיו והוריו של יוסף נותרו באירופה. רק אביו שרד את השואה, לאחר שעבר כמה מחנות ריכוז. אימו ואחיותיו ניספו באושוויץ, ואחיו בדכאו. אביו, שעלה לארץ ב- 1945 מיד עם סיום המלחמה, חיפש את בנו. הוא פנה למדור לחיפוש קרובים של הסוכנות היהודית ומילא טופס לחיפוש בנו, אך לדאבון ליבו  גילה שגם בנו בכורו, מי שקיווה שיהיה הניצול היחיד ממשפחתו, נפל גם הוא.
טופס הבקשה שמור בתיקי המדור לחיפוש קרובים שפעל בעיקר בין שנות ה 40 לשנות ה 70 של המאה העשרים. כל הפניות נרשמו ותוייקו, כולל התכתובות והמסמכים שנילוו אליהן. לאחר סגירתו בשנות ה 90 הועברו תיקי המדור לארכיון הציוני וכעת הם מהווה מאגר מידע ארכיוני בפני עצמו המסייע באיתור בני משפחה.