מאה השנים הראשונות

תערוכה חדשה נפתחה באולם הכניסה של הארכיון הציוני: "מאה השנים הראשונות". התערוכה מציגה את קורות הארכיון ואת התפתחותו מאז היווסדו, ומאפשרת הצצה אל מאחורי הקלעים של הפעילות הארכיונית: אחסון ושימור, רישום, קיטלוג והנגשה. הפריטים בתערוכה מייצגים את האירועים המרכזיים בתולדות התנועה הציונית, כפי שהם משתקפים באוספי הארכיון, ומהווים הצצה בלבד לעושר הרב השמור בו. את התערוכה אצרו ד"ר יגאל סתרי, מנהל הארכיון הציוני, ואילת הַלל כהן-אורגד, ראש יחידת חינוך והדרכה.

 

התערוכה מבקשת להציג את חלקו של הארכיון הציוני בתיעוד המפעל הציוני ומציבה זרקור על תחומי פעילותו. בבחירת הדימויים של הפריטים נעשה ניסיון לתת ייצוג למוסדות התנועה, ולתת ביטוי למגוון תחומי העשייה הציונית – לפעילות המדינית, לעלייה ולקליטה, לפיתוח הארץ ולהקמת ההתיישבות, ולפעילות בתחום החינוך, הבריאות והרווחה. השינויים בפעילותה של התנועה הציונית, עם הקמת המדינה והעברת האחריות על ניהול המדינה למוסדותיה משתקף בחומרים שהופקדו בארכיון בעשורים האחרונים, הן בנושאים השונים והן בהיקף החומר, והדבר בא לידי ביטוי גם בתערוכה.

 

לכבוד התערוכה נוצר סרטון המציג את "מאחורי הקלעים" של עבודת הארכיון. הבמאי אבי ויסבלאיי עקב אחר מכלול הפעולות המתבצעות בארכיון עם קבלת האוספים: מלאכת הסידור והרישום, אחסון החומר בתנאי איקלום נאותים בהתאם לסוג החומר, הוצאת התיקים השיטתית מן המחסן אל אולם הקריאה לעיון הקוראים, פעולת החיטוי המבטיחה שימור לדורות, פעולות השימור והסריקה ועוד.

 

בחלק הארי של התערוכה מוצגים כשישים דימויים של פריטים, המחולקים לפי תקופות ונותנים ביטוי למכלול אוספי הארכיון. בחרנו לחשוף בפניכם מספר פריטים, המוצגים בתערוכה, ומשקפים תקופות זמן שונות ואוספים מגוונים.

 

PHG\1030526 

הפריט הראשון​ שייך לאוסף התצלומים: בתמונה נראה חמור עמוס כדי חלב באדיבות פרויקט "טיפת חלב" של הדסה. סניף טיפת חלב הראשון הוקם בירושלים בשנת 1913 על ידי הנרייטה סאלד ובמימון נתן שטראוס. בסניף ניתנו שירותי ייעוץ וטיפול רפואי לתינוקות ולאימהות. אחת הדרכים לעודד את האימהות להגיע באופן קבוע לתחנה הייתה על ידי אספקה יומית של חלב מפוסטר, שהגיע לביתן מדי בוקר באמצעות מחלק חלב בעל חמור – הדרך הטובה ביותר לשאת את הבקבוקים בסמטאות ירושלים הצרות. הפרויקט זכה להצלחה רבה וסניפים נוספים הוקמו ברחבי הארץ. תמונה מוכרת זו מצויה שנים בארכיון ושימשה חוקרים ומוסדות תרבות. לאחרונה, עם הפקדת ארכיון "הדסה", התקבל לארכיון עותק מקורי שלה.


KL5M\2452 

בתערוכה מוצגות מספר מפות מתוכן בחרנו לפרט על מפת ביצות כבארה באזור חוף הכרמל, שנרכשו בשנת 1922 על ידי יק"א (החברה היהודית להתיישבות). ביצות כבארה היו הגדולות בארץ ישראל לאחר החולה, והיו מקור ליתושי אנופלס ולהידבקות במלריה. החברה החליטה לייבש אותן ועסקה בכך בשנות ה-20 וה-30 של המאה העשרים. לצורך פעולות הניקוז נשכרו פועלים מצרים, סודנים וערבים, שעבדו בתנאי מחייה קשים. אנשי העלייה השלישית דרשו מפיק"א לשלב בעבודות פועלים יהודים אך נתקלו בסירוב. לאחר מאבק ציבורי הסכימה פיק"א לשכור גם פועלים יהודים, מה שהוביל לגידול במספר התושבים של זיכרון יעקב ובנימינה הסמוכות. המפה המוצגת בתערוכה משנת 1927, ועליה מסומן תוואי תעלת הניקוז ותעלת ההשקאה לצורך ייבוש הביצות. על אדמות כבארה הוקם בשנת 1949 קיבוץ מעגן מיכאל.

 

 

את מפעל "עליית הנוער" המפואר של הסוכנות היהודית בחרנו לייצג באמצעות כרטיס עולה מראשית פעילותה. עליית הנוער שימשה כארגון גג לתנועות הנוער הציוניות בגרמניה, ופעלה למען העלאת ילדים בכל הגילאים לארץ ישראל ולהכשרתם לעבודה חקלאית. הארגון נוסד על רקע התגברות האנטישמיות בגרמניה, ושילב שני מטרות: הצלת יהודים מן התפוצות ויישוב הארץ. המחלקה תיעדה את פרטי החניכים שלה על גבי כרטיסיות, שסודרו לפי סדר הא"ב ולפי תקופות לצורך שימוש משרדי. הכרטסת המוקדמת ביותר של ילדי גרמניה הראשונים, שעלו לישראל במסגרת עליית הנוער, היא מהשנים 1936-1932 ונכתבה בגרמנית. מתוך הכרטסת מוצג בתערוכה כרטיסה של החניכה סאלי לוין בת ה-16 ילידת לטביה, שעלתה מגרמניה לארץ ישראל בספטמבר 1932. הכרטסות הן מקור מידע חשוב ביותר למחקרים גנאלוגיים.

 

ונסיים בפריט מהאוסף הקולי של הארכיון: בנובמבר 1997 ערכה המחלקה לעלייה ראיונות מוקלטים, במסגרת פרויקט "מלילות", עם אנשים שהיו מעורבים ב"מבצע שלמה" – מבצע להעלאת יהודי אתיופיה בשנת 1991. בראשית שנות ה-90 הצטופפו פליטים יהודים רבים באדיס אבבה והיה חשש שמלחמת האזרחים באתיופיה תגיע לשם. משום כך החליטה ממשלת ישראל על מבצע צבאי לחילוץ הפליטים. תוך 36 שעות חילצו מטוסי חיל האוויר, מטוס אל-על ומטוס את'יופיין איירליינס כ- 14,000 עולים. דורון תשתית היה שליח "עלמיא" לאתיופיה מטעם הג'וינט ופעיל מרכזי בזמן המבצע. בריאיון מוקלט עמו הוא מספר על פעילותה של "עלמיא" בקרב הקהילה באדדיס אבבה. "עלמיא" סייעה לקהילה בחינוך ובתברואה, וגם ריכזה רשימות ונתונים שהקלו לארגן את הסיוע לפליטים ובהמשך גם את העלאתם לארץ.

PHJE\850226 

(PHJE\850226) יהודי אתיופיה, מאוסף התצלומים של המחלקה לעליה וקליטה

 

בפריטים אלו ורבים נוספים ניתן לצפות בתערוכה "הארכיון הציוני המרכזי: מאה השנים הראשונות".

התערוכה פתוחה לקהל הרחב החל מה-24.9.19 בשעות הפעילות של הארכיון:

ימים א'-ה' בין השעות 8:00 – 15:00.

ערב מיוחד לכבוד פתיחת התערוכה ייערך אחרי החגים, פרטים בהמשך.

סיורים מודרכים בתערוכה ובארכיון לקבוצות (בתשלום) בתיאום מראש: ayeleth@wzo.org.il

כתובת: רח' יוסף הרליץ 2, ירושלים.

​​​