בבית ניר לא ויתרו על בודנהיימר

מאת רני טריינין, יו"ר הארכיון הציוני המרכזי

 

מייסדי קיבוץ בית ניר דבקו בהנצחת זכרו של ד"ר מכס בודנהיימר, מראשי התנועה הציונית, על פני הנצחתו של יצחק יצחקי, מראשי מפ"ם, כך עולה ממסמכי הארכיון הציוני. רני טריינין, שמונה לאחרונה כיו"ר הארכיון הציוני המרכזי ועומד בראש המועצה הציבורית שלו, נרגש מפיסות המידע, שאותרו על אודות קיבוצו מזה 62 שנה.


מכס בודנהיימר (כורע במרכז) בנטיעות בבן שמן, 1912 (PHG\1014232)

מכס בודנהיימר (כורע במרכז) בנטיעות בבן שמן. מימין יצחק וילנסקי (וולקני), 1912 (PHG\1014232)

 

קיבוץ בית ניר משמש עבורי בית במשך שנים רבות, ובו אני חש שותף להגשמת החזון הציוני במקביל לתפקידיי הציבוריים במוסדות התנועה הציונית. לאחר שמוניתי לתפקיד יו"ר הארכיון, צללתי לתוך המסמכים העוסקים בקיבוצי האהוב, ונתקלתי בגילויים חדשים בנוגע להחלטות על שם הקיבוץ.

 

ראשיתו של קיבוץ בית ניר בחוות בוקרים, שהייתה מיועדת להפוך למושב עובדים. החווה הוקמה במזרח חבל לכיש סמוך לקיבוצים גלאון ובית גוברין ביולי 1955. התכנון וההקמה של יישובי חבל לכיש במחצית שנות ה-50 הופקדו בידי המוסדות הלאומיים בהובלת אריה (לובה) אליאב, והתבססו על גידולי משק שדה ושלחין, מטעים וגידול עופות ובקר לבשר. ראשוני החווה היו בוגרי ביה"ס החקלאי "עיינות" בשנות העשרים לחייהם, שאליהם הצטרפו צעירי המושבות באר יעקב, ראשון לציון, נס ציונה ועוד. דרכה של החווה לא צלחה, וכעבור זמן קצר פנתה הסוכנות היהודית ל"קיבוץ הארצי השומר הצעיר" ליישב את הנקודה מחדש ולייסד קיבוץ במקומה. תחילה גויסו למשימה חברים מקיבוצים ותיקים. הם אכלסו את המקום זמנית עד אוגוסט 1957, עד לבואם של חברי גרעין "רהב", בוגרי "השומר הצעיר", שעברו הכשרה בקיבוץ להב. 


התוכנית האדריכלית לקיבוץ בית ניר [הסמוך לאדמות הכפר רנה] דצמבר 1955 (S15M\4291)

התוכנית האדריכלית לקיבוץ בית ניר [הסמוך לאדמות הכפר רנה] אחרי השינויים, שנדרשו כדי לבצע 

התאמות בין התכנון המקורי למושב ובין הקיבוץ המיועד, דצמבר 1955 (S15M\4291)


על מושב בית ניר, "מעריב" 28 בנובמבר 1957
על מושב בית ניר, "מעריב" 28 בנובמבר 1957

"המושב בית ניר, שעל גבעות לכיש, נוסד על ידי "בוקרים רומאנטיים" מתל אביב... אבל החוואות, כפי שנוכחו לדעת, היתה יותר עבודה ופחות רומאנטיקה. על כן חזרו "גיבורי הערבה" האלה אל הערים, אל אולמות הקולנע החשוכים, כדי לחזות שם בזוהרם של אנשי המערב הפרוע." פ. גילון כתב באירוניה על הסיבה, שבגללה צעירי המושבות לא הצליחו להחזיק מעמד בבית ניר – בניגוד ליוצאי השומר הצעיר, "מעריב" 28 בנובמבר 1957.

 

ועדת השמות הממלכתית חיפשה שם ליישוב החדש, וכאשר ביקשה להנציח בשם את אחד ממנהיגי הציונות, היה זה אך טבעי לבחור בדמותו של מכס בודנהיימר. ד"ר בודנהיימר (1940-1865) היה מראשי התנועה הציונית בגרמניה. הוא השתתף באופן פעיל בקונגרס הציוני הראשון בבאזל, ואף הצטרף לתיאודור הרצל במסעו לארץ ישראל ב-1898, ושימש כיועץ בפגישותיו עם הקיסר הגרמני וילהלם השני בירושלים. הוא כיהן כיו"ר השני של קרן קימת לישראל בין השנים 1914-1907, ופועלו שזור בעשייה ציונית ענפה ובהנחת היסודות לקק"ל - הגוף המשמעותי בתקומת העם היהודי בארץ ישראל, בגאולת הקרקע, בהפרחת השממה ובהתיישבות.


שילוב שמו הפרטי או שם משפחתו של מנהיג בשם יישוב חדש היה מנהג מקובל, אך שמו של בודנהיימר עורר קושי. ועדת השמות הממשלתית נדרשה לעמוד בכללים, שקבעה קודמתה - הוועדה לשמות יישובים של קק"ל - שלפיהם "לא לסטות בשום מקרה מן העיקרון של שם עברי". כך תורגם שם המשפחה "בודנהיימר" לעברית – "ניר", וליישוב החדש בחבל לכיש ניתן השם "בית ניר". עד להחלטה על השם המתאים ניתן לקיבוץ שם זמני.


סקירה על שמות  זיכרון לאישים בשמות יישובים,   ועדת השמות הממלכתית, 30.5.1956 (KKL5\29344)סקירה על שמות  זיכרון לאישים בשמות יישובים,   ועדת השמות הממלכתית, 30.5.1956 (KKL5\29344)

"כמאה וארבעים יישובים נושאים שמות זיכרון לאישים", "לזכרו של פרופ' בודנהיימר השם נקבע 

בעקבות משמעות השם בלועזית" [משמאל], סקירה על שמות  זיכרון לאישים בשמות יישובים, 

ועדת השמות הממלכתית, 30.5.1956 (KKL5\29344)

 

חברי הגרעין המייסד של הקיבוץ הגיעו למקום ב-11.8.1957, וטקס רשמי לציון העלייה על הקרקע תוכנן לשבוע שלאחר מכן. ההזמנות כבר נשלחו לכל רחבי הארץ, אך הטקס בוטל. מסתבר, כי ימים אחדים לפני העלייה על הקרקע פנו ראשי מפ"ם והקיבוץ הארצי לוועדת השמות של קק"ל בבקשה לשנות את שם הקיבוץ החדש מבית ניר ל"נאות יצחק" כדי להנציח את זכרו של יצחק יצחקי (לישבסקי), מי שכיהן כחבר כנסת מטעם מפ"ם ונפטר זמן קצר קודם לכן. הבקשה הועברה למזכיר הוועדה בן ציון אשל. חברי בית ניר התרעמו והתנגדו בתוקף להחלפת שם היישוב, מה שככל הנראה הביא לדחיית הבקשה וגם לביטול הטקס, והשם המקורי נותר כשהיה. חברי בית ניר מציינים את יום העלייה על הקרקע במועד הגעת חברי הגרעין המייסד.


ההזמנה לטקס העלייה על הקרקע של קיבוץ בית-ניר, שתוכנן ל-19 באוגוסט 1957. (KKL5\22930)

ההזמנה לטקס העלייה על הקרקע של קיבוץ בית-ניר, שתוכנן ל-19 באוגוסט 1957. (KKL5\22930)


פניה לוועדת השמות של קק"ל לשנות את שם הקיבוץ בית-ניר ל"נאות יצחק", אוגוסט 1957 (KKL5\22930)

פניה לוועדת השמות של קק"ל לשנות את שם הקיבוץ בית-ניר ל"נאות יצחק", אוגוסט 1957 (KKL5\22930)

 

השם בית ניר מבטא עבורי את המהות היפה של קיבוצי. בשנים האחרונות אני מכהן גם כסגן יו"ר קק"ל, בדומה לד"ר בודנהיימר. כל הקצוות הללו נקשרים בארכיון הציוני, שבו שמורים הארכיון ההיסטורי של קק"ל, ארכיון המחלקה להתיישבות בסוכנות היהודית, שטיפלה ביישוב חבל לכיש, והארכיון האישי של מכס בודנהיימר. זכרו של בודנהיימר מונצח בארכיון הציוני גם בחדר הישיבות על שמו.

 


~ פורסם ב- 1.3.2023 ~
​​​​​​