מ"הרצליה" לירושלים

 

ערב פסח תשפ"א זכה הארכיון הציוני באוצר: הארכיון של הגימנסיה העברית "הרצליה", בית הספר התיכון העברי הראשון, שהוקם ביפו ב-1905 ופעיל עד היום, נמסר למשמרת בארכיון. זהו אוסף רחב היקף, המכיל תיעוד עשיר ומגוון של הפעילות החינוכית בארץ בתקופת היישוב, ובעל ערך היסטורי רב.


הגימנסיה העברית "הרצליה", שהוקמה לפני כמעט 120 שנה, נוסדה ביוזמתם של מנחם אוסישקין מראשי התנועה הציונית, ד"ר חיים בוגר (בוגרשוב) וד"ר בן ציון מוסינזון עוד בהיותם בווילנה כביטוי לרעיון הציוני של שילוב בין העבודה המעשית בארץ לפעילות המדינית. המייסד והמנהל הראשון היה ד"ר יהודה לייב מטמן (מטמון-כהן), שיחד עם רעייתו פניה פתחו תחילה בית ספר פרטי בדירתם ביפו, שהתרחב ולימים הפך לבית הספר התיכון העברי הראשון בארץ ישראל, שבו למדו בעברית.


הגימנסיה העברית "הרצליה", חזית הבניין בשדרות הרצל, 1920 לערך (PHG\1002973)הגימנסיה העברית "הרצליה", בית הספר התיכון העברי הראשון בארץ. חזית הבניין בשדרות הרצל, 

1920 לערך (PHG\1002973)

 

הקמת הגימנסיה זכתה לתמיכת מוסדות התנועה הציונית. עם השנים למדו במוסד תלמידים רבים ובהם כאלה שלימים יניחו את התשתית החברתית, הפוליטית, הכלכלית, התרבותית והאמנותית של המדינה.


ארכיון הגימנסיה נדד עם בית הספר ממקום למקום, ונשמר במשך שנים רבות במחסן במרתפי בית הספר במיקומו הנוכחי ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב. אפשר למצוא בו חומר מנהלי רב מאז תחילתו של בית הספר ביפו, מהימים בהם שכן בבניין ההיסטורי בשדרות הרצל בתל אביב (הבניין שנהרס ב-1959) ועד לראשית שנות האלפיים.


בוגרי המחזור הראשון של גימנסיה "הרצליה" (PHG\1414931) 
​בוגרי המחזור הראשון של גימנסיה "הרצליה" ואתם בשורה שנייה מלמטה, מימין: חיים בוגר (בוגרשוב), בן-ציון מוסינזון, מנחם אוסישקין, יהודה לייב מטמון-כהן (מט​מן), מנחם שינקין (PHG\1414931)


התערוכה 'ימי הגימנסיה', שאצר גיא רז, הוצגה ב-2012 במוזאון ארץ ישראל ונעשה בה שימוש רב בחומרים מארכיון הגימנסיה. בעקבות העניין הרב שעוררה התערוכה הבינו בבית הספר את ההכרח לדאוג לשמירת התיעוד באופן מקצועי וראוי. במהלך השנים גברה ההכרה שאין באפשרותם לטפל בכך, ויש למוסרם לארכיון מקצועי, שיבטיח טיפול ראוי: מיון, סידור, רישום, שמירה לדורות וכמובן הנגשה לציבור. עם מינויו של דרור מורג, ראש המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם בהסתדרות הציונית העולמית כנציג הצ"ע בוועד המנהל של הגימנסיה, הוא לקח על עצמו לטפל בנושא. הוא יצר את הקשר הראשוני עם הארכיון הציוני, שבו שמור תיעוד רב של הפעילות החינוכית בארץ בתקופת היישוב. יוזמה זו הביאה להחלטת מנהל הגימנסיה, ד"ר זאב דגני למסור את תכולת ארכיון ביה"ס לארכיון הציוני המרכזי. צוות ארכיונאים הגיע למקום להערכה ראשונית של היקף החומר והמידע המתועד בו. הצוות החליט מה מתכולתו הוא בעל ערך היסטורי וראוי לשמירה לדורות.


ארכיון הגימנסיה במרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021 

ארכיון הגימנסיה במרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021

 

בסוף מרץ 2021 נארז ארכיון הגימנסיה במאות קרטונים, והועבר במשאית לארכיון הציוני בירושלים, שם פרקו אותו לתוך בועת חיטוי, שהוקמה במיוחד. כך ארכיון הגימנסיה 'בילה' את ליל הסדר ב"סגר" פנימי בתוך בועת ואקום - שקית אטומה, המכסה ערמת ארגזים, שנשאב ממנה האוויר כדי שבמהלך שהות של שבועיים בבועה ללא חמצן יושמדו כל המזיקים, שעשויים להימצא בתכולה.


העברת ארכיון הגימנסיה ממרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021 

העברת ארכיון הגימנסיה ממרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021​


 העברת ארכיון הגימנסיה ממרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021       

העברת ארכיון הגימנסיה ממרתף בניין בית-הספר בתל אביב, מרץ 2021


מקצת מחומרי ארכיון הגימנסיה לאחר שהיו ב"סגר" בבועת החיטוי בארכיון הציוני

מקצת מחומרי ארכיון הגימנסיה לאחר שהיו ב"סגר" בבועת החיטוי בארכיון הציוני


בימים אלה עוסקים עובדי הארכיון במיון ובמיפוי ראשוני של החומר. התיקים מועברים לקרטוני אחסון, והתצלומים מועברים למחסן התצלומים. בשלב זה מכין הצוות רשימת הפקדה ראשונית לפי הקופסאות, שתאפשר לאפיין את תכולת הארכיון. הקרטונים מאוחסנים במחסן ארכיוני מאוקלם, המבטיח  שהתיעוד יישמר לדורות, ולא ייפגע בתקופת ההמתנה לרישום.


מיון ומיפוי ראשוני של החומר בארכיון הציוני
מיון ומיפוי ראשוני של החומר בארכיון הציוני

חומרי ארכיון הגימנסיה בתוך ארגזים לאחר החיטוי
חומרי ארכיון הגימנסיה בתוך ארגזים לאחר החיטוי
 

התיקים מסודרים בארגזי קרטון לאחר המיפוי הראשוני
התיקים מסודרים בארגזי קרטון לאחר המיפוי הראשוני

ארכיון הגימנסיה במחסן הארכיון הציוני (כ-105 מטר רץ) 

ארכיון הגימנסיה במחסן הארכיון הציוני (כ-105 מטר רץ)

 

מהמיפוי הראשוני מתברר, כי קשה להפריז בחשיבותו ההיסטורית של התיעוד בארכיון הגימנסיה. מדובר בתיעוד משלים של התפתחות החינוך, החיים בארץ בתקופת היישוב ובראשית המדינה והאירועים החשובים, שהתרחשו במהלך תקופה זו. אפשר למצוא בו כרטסות ויומני תיעוד של מורים, מחברות פעילות, חומרי למידה והרצאות בכתב יד ובדפוס. ישנם תיקי התכתבות עם בתי ספר ברחבי הארץ, עם מחלקות ההסתדרות הציונית והסוכנות היהודית ועם משרדי ממשלה. תיעוד זה משתלב היטב עם ארכיונים של מוסדות כמו מחלקת החינוך של הוועד הלאומי וועד הצירים, השמורים זה מכבר בארכיון.

 

רבים מתלמידי הגימנסיה הפכו לדמויות מפתח בתחומים שונים בחברה הישראלית, ובארכיון הציוני כבר שמורים הארכיונים האישיים של תלמידים ושל מורים, שפועלם נכרך בעשייה הציונית. ביניהם אפשר למצוא את בן-ציון מוסינזון, שכיהן שנים רבות כמנהל בית הספר, משה שרתוק (שרת), בוגר המחזור הראשון של הגימנסיה ולימים ראש הממשלה השני, עו"ד צבי שוורץ, פרופ' שמואל ייבין, אהרון עבר-הדני, שמחה דיניץ ורבים נוספים. ארכיון הגימנסיה מהווה תוספת נכבדה לתיעוד ימיהם בבית הספר.

 

בחומר המנהלי נשמרו תיקים אישיים של תלמידים, תעודות בגרות, גיליונות ציונים מהשנים המוקדמות של בית הספר ועד לראשית שנות ה-2000 וכן בקשות של תלמידים מחו"ל להתקבל ללימודים במוסד כבר בשנותיו הראשונות. הבקשות כוללות תעודות ומכתבי המלצות מבתי ספר ברחבי אירופה, חלקם בצירוף תמונות של התלמידים. חומר זה מהווה תוספת נכבדה למאגר המידע הגנאלוגי הקיים בארכיון. לאחר השלמת הרישום בעתיד, יונגש המידע לציבור (בכפוף לשמירה על כללי צנעת הפרט).


 תעודה ותצלום של התלמיד שמואל וילנסקי, שביקש להתקבל לכיתה ט' במחזור ד' בגימנסיה

תעודה ותצלום של התלמיד שמואל וילנסקי, שביקש להתקבל לכיתה ט' במחזור ד' בגימנסיה


תעודה ותצלום של התלמידה מרים סגלוביץ מבית הספר במינץ בתרגום מרוסית לעברית, 1924 

תעודה ותצלום של התלמידה מרים סגלוביץ מבית הספר במינץ בתרגום מרוסית לעברית, 1924

 


החומר כולל גם ספרי מחזור וספרים פרטיים, שחוברו על ידי בוגרי בית הספר, ומידע רב

שנאסף להנצחת בוגרי בית הספר, שנפלו במערכות ישראל. נשמרו גם תוכניות של בנייני בית הספר – הנוכחי וההיסטורי שכבר נהרס, וחומר הנוגע לגיוס המשאבים לבנייה.

 

בין התצלומים הרבים שהתקבלו (כ-7 מ' רץ) אפשר למצוא אלבומים, תמונות מחזור, תמונות מהווי בית הספר בשנים הראשונות, תצלומים של הבניין ההיסטורי ותיעוד ביקורים של מנהיגי התנועה הציונית, שפקדו את המקום. התצלומים יאוחסנו במחסן התצלומים, ובעתיד יירשמו כאוסף נפרד, ייסרקו ויונגשו לציבור באתר הארכיון.

 

ארכיון גימנסיה "הרצליה" הוא ארכיון גדול, המשתרע על כ-105 מ' רץ (כ-300 קרטונים). הוא נקלט תוך כדי ההיערכות של הארכיון לשיפוץ הנרחב בבניין הארכיון שיחל בימים הקרובים, וכלל עובדי הארכיון התגייסו למאמץ הגדול הנדרש לטיפול הראשוני בו. המיון, הסידור והרישום של החומר והנגשתו ייכללו בתוכניות העבודה של הארכיון, אך יידרש לכך זמן רב. בשלב זה, עד שלא ייערך רישום מפורט, אין אפשרות לעיין בחומרי הארכיון של גימנסיה "הרצליה".

 

​​​​​​​