כרזות עיתונים

בין אוספי הארכיון הציוני המרכזי שמור אוסף מרהיב ביופיו של כרזות ושל כרוזים מלפני קום המדינה וגם מהשנים שלאחר הקמתה. הכרזות והכרוזים התפרסמו על עמודי מודעות בחוצות העיר, ובעזרתם הועברו מסרים וידיעות לקהל הרחב. הם עסקו בנושאים שונים כמו: ציונות, התיישבות, ביטחון, אמנות, תיאטרון, בריאות ועוד.
 
התקופה האחרונה מלאת תהפוכות עבור כלי התקשורת המסורתיים. העיתון המודפס נדחק הצִדה על ידי אתרי החדשות האינטרנטיים, וגם הטלוויזיה עוברת שינויים בעקבות זמינות התכנים ברשת. לא עבר זמן רב מאז שהעיתונות תפסה מקום מרכזי בחייהם של האנשים. היא שימשה במה להעברת חדשות, להפצת דעות ולחינוך. כבר בראשית ימיו של היישוב הישן הוצאו לאור עיתונים שונים. כל פלג באוכלוסייה הדפיס עיתון משלו, וכך נוצר מגוון רחב של עיתונים. השלטון העות'מאני אסר על פרסום עיתוני היישוב במהלך מלחמת העולם הראשונה, אך עם כינון משטר המנדט, העיתונות בארץ ישראל הפכה להיות נפוצה כמו הכרזות והכרוזים שפרסמו אותה. הפריחה בעיתונות נבלמה עם חקיקת פקודת העיתונות ב- 1933, שחייבה קבלת רישיון לשם פתיחת עיתון (חוק שתוקפו נמשך עד היום), ואִפשרה לסגור עיתון אם פגע בשלום הציבור. השלטון הבריטי רצה לפקח על תכני העיתונים, ולכן נחקק חוק זה. המחתרות לא השלימו עם הגזירה, והוציאו ביטאונים מפלגתיים באופן בלתי חוקי. לאחר קום המדינה חשיבותה של העיתונות המפלגתית ירדה, ומעמדה של העיתונות העצמאית התחזק.
 
העיתונים עשו שימוש בכרזות ובכרוזים לפרסום העיתון, פרסום גיליונות מיוחדים וטורים חדשים, וכמובן - עידוד הקוראים לרכוש מנוי. לפניכם מבחר מהכרזות, שפורסמו על ידי העיתונים השונים.