ארכיונים אישיים

 משולם לבונטין עם משפחה וידידים  (PHG\1105553)
 
מאז היווסדו בשנת 1919, אוסף הארכיון הציוני המרכזי ארכיונים של אישים שפעלו למען הציונות ברחבי תבל או שהיו פעילים בארץ ישראל/מדינת ישראל במהלך 120 השנים האחרונות. את רשימת הארכיונים הפרטיים ניתן למצוא באתר זה.
לעתים מכילים ארכיונים אלה מסמכים בעלי עניין בתחום חקר שורשי המשפחה, פרטים על האדם עצמו, מכתבים מבני משפחתו, מאמרים וחומר אחר.
על פי רוב, קיימות רשימות תיקים לארכיונים אלה, בדרך כלל בעברית, אך ישנן גם הרבה באנגלית. החומר עצמו הוא בשפות רבות, בהתאם לארץ המוצא של בעל הארכיון ומגוון המתכתבים.
 
יש לזכור שארכיונים פרטיים מסוימים הנם גדולים מאוד והם יכולים להכיל 10, 15 או אף 20 מטרים, דהיינו 60, 90 או 120 קופסאות של חומר. ואולם, רוב הארכיונים הם קטנים יותר, בעלי מספר קטן יותר של תיקים. אבל שוב, כל תיק יכול לכלול החל ממספר קטן של מסמכים ועד למאה או מאתיים מסמכים, כך שלא ניתן לדעת מראש כמה מסמכים, בסופו של דבר, צריך יהיה לבדוק בתיק מסוים.
 
הגבלות עיון
בדרך כלל, הארכיונים האישיים פתוחים לעיון הציבור. ואולם, קיים מספר מצומצם של תיקים הסגורים לעיון, בהתאם לבקשת בעל הארכיון שהפקיד אותו.
 
 
עותק של אילן יוחסין של משפחת ריבלין, 1900 (A486\181)  מהארכיון האישי של יחיאל מיכל פינס (A10\91-22)אישור שהות באיטליה של אברהם (יאיר) שטרן, 1934 (A549\17 )           
 
השימוש בתיקים למבקרים בארכיון
חוקרים בתחום שורשי המשפחה מוזמנים לבקר בארכיון הציוני המרכזי ולעיין ברשימות המצאי של הארכיונים האישיים השונים. לאחר מכן, יוכלו להזמין את התיקים לאולם הקריאה ולאתר את המסמכים הדרושים להם.
 
השימוש מרחוק בתיקים
אין גישה מרחוק למידע ואין הארכיון הציוני יכול לבצע מחקר מסוג זה עבור הפונים.
 
אוספים פרטיים של חוקרי שורשים השמורים בארכיון הציוני המרכזי
מבין הארכיונים האישיים, שניים מכילים חומר כללי רב על חקר תולדות המשפחות: הארכיון של פאול יעקובי והארכיון של בנימין בן אליעזר ריבלין.
 
ארכיון יעקובי (A482): 
החומר נמסר על ידי בני משפחתו לספרייה הלאומית והאוניברסיטאית בגבעת רם בירושלים, לארכיון הציוני המרכזי ולבית התפוצות.
 
ארכיון ריבלין (A486):
מפתח של ארכיון בנימין בן אליעזר ריבלין מכיל נתונים על תולדות משפחות יהודיות אחדות.