מחברת טרומפלדור


 
>> מחברת, ששימשה את יוסף טרומפלדור בעת שירותו 
כמפקד בגדוד נהגי הפרדות. מצרים, גליפולי, 1915 
ארכיון יוסף טרומפלדור A42\5


 
 

מחברת כתיבה אשר שימשה את שני מפקדי גדוד נהגי הפרדות במלחמת העולם הראשונה – לוטננט קולונל ג'ון פיטרסון [1947-1867] ויוסף טרומפלדור [1920-1880], ובה רשימות שונות אודות חיילי הגדוד וקורותיהם. גדוד נהגי הפרדות היה המסגרת הצבאית היהודית הראשונה בהיסטוריה המודרנית של העם היהודי, ולמרות שעסק בעיקר בתובלה ולא בלחימה המוניטין שצבר תרם בהמשך המלחמה להקמת גדודים עבריים ראשונים של לוחמים, שהשתתפו בחזית הארצישראלית בסוף המלחמה.

 
 
חיילי גדוד נהגי הפרדות במצרים, 1915 (PHPS\1339519)

 

 

גדוד נהגי הפרדות (Zion Mule Corps) הוקם במצרים בתחילת שנת 1915 על בסיס יהודים שגורשו או עזבו את ארץ ישראל עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה כיוון שהיו בעלי אזרחות של מדינות אויבות לאימפריה העות'מנית וסירבו להתאזרח (להתעת'מן), וכן מיהודים שגרו במצרים באותה תקופה. את רעיון הקמת הגדוד הגו זאב ז'בוטינסקי [1940-1880],  אז פובליציסט ציוני ועיתונאי, שהגיע למצרים לסקר את המלחמה, ויוסף טרומפלדור [1920-1880], פעיל ציוני בולט, ששירת בעבר כקצין בצבא הרוסי, וגורש לאלכסנדריה ע"י העות'מאניים בגלל אזרחותו הרוסית. השניים הגו את רעיון הקמתו של גדוד יהודי לוחם בצבא הבריטי. הם העריכו, שיש סיכוי רב שצבאות מדינות ההסכמה ינצחו במלחמה, ויכבשו את האזור מידי העות'מאנים. הם סברו כי במקרה כזה התגייסות יהודית לעזרת הבריטים עשויה לקדם את תמיכת המעצמה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.

 

השלטונות הבריטים סירבו להקים גדוד יהודי לוחם, ואפשרו רק להקים גדוד תובלה של נהגי פרדות. טרומפלדור הסכים להצעה וסייע בגיוסם של כ-650 יהודים לגדוד. כמפקד הגדוד מונה לוטננט קולונל ג'ון פטרסון, קצין אירי מוערך ורב ניסיון, שנלחם באפריקה. טרומפלדור מונה למפקד פלוגה בגדוד, והפך במהרה לסגן של פטרסון. פטרסון נאלץ לעזוב את תפקידו בינואר 1916 בעקבות מחלה, וטרומפלדור הפך למפקד הגדוד למשך כמה חודשים.

 

 
ג'ון פטרסון, צילום: יעקב בן-דב (GNYBD\400435) ויוסף טרומפלדור
(PHG\1102295) - מפקדי גדוד נהגי הפרדות, מלחמת העולם הראשונה 
 

 

באפריל 1915 נשלח הגדוד לחזית גליפולי, ושם עסקו נהגי הפרדות באספקת ציוד ותחמושת גם תחת אש לכוחות הלוחמים מצבא בריטניה וצרפת. במהלך הלחימה בגליפולי ובעקבותיה נהרגו 12 חיילים. לאחר נסיגת הכוחות הבריטיים מגליפולי, חזר הגדוד למצרים ופורק כעבור חודשים אחדים במאי 1916.

 

מחברת הכתיבה אשר שימשה את שני מפקדי הגדוד, פיטרסון וטרומפלדור, מכילה רשימות שונות על אודות חיילי הגדוד וקורותיהם. היא נכתבה באנגלית וברוסית והשתמרה בארכיונו האישי של טרומפלדור. בתחילתה מופיעה רשימה שמית של חיילי הגדוד, ולאחר מכן ישנו תיעוד של אירועים מחיי היומיום של החיילים ומידע נוסף בנוגע לניהול היחידה. באחד מדפי המחברת מוזכרות בעיות משמעת של חיילים בגדוד, כגון חייל שסירב לחזור מחופשה ונתפס בידי אחד הקצינים, חייל שגנב מחבריו או חייל שפנה לקצין בריטי ישירות ללא נוכחות טרומפלדור עצמו.

 

המחברת כוללת גם רשימה של נופלים מקרב חיילי הגדוד, וביניהם אברהם פרנק בן ה-29, שנהרג מרסיס פגז, בנימין ורטהיימר, שנהרג באימונים באלכסנדריה, ואלכסנדר גרדינסקי, שמת ממחלה.

 

המחברת שמורה בארכיון הפרטי של יוסף טרומפלדור לצד מכתבים שכתב, מפות ורישומים ממלחמת העולם הראשונה ומסמכים אישיים. ​