טרודה הרצל בטרייזנשטט

בין עצורי מחנה הריכוז טרייזנשטט הייתה גם טרודה הרצל, בתו הצעירה של בנימין זאב הרצל. מחנה הריכוז טרייזנשטט שבצ'כיה היה שונה משאר מחנות הריכוז של הנאצים: הוא היה "גטו לדוגמא", על פי הגדרתם של הנאצים, שבעזרתו ניסה שלטון הרייך השלישי ליצור מצג שווא של יחס נאות לעצורים היהודים. במחנה זה רוכזו יהודים משכילים, וכן עצורים בעלי שם ובעלי זכויות מיוחדות. על אף התפקיד הייצוגי שנועד לו, החיים במחנה התנהלו בדומה למחנות ריכוז אחרים, בהפרדה מלאה בין קבוצות גיל שונות ותחת פיקוד האס אס. נציגי דעת הקהל האירופאית שהודאגו מן השמועות על המתחולל תחת השלטון הנאצי הובאו למחנה זה על מנת להשקיט את מצפונם.

 
בארכיון משפחת הרצל שמורים פתקים שנרשמו על ידי  טרודה הרצל במחנה הריכוז טרייזנשטט בו מצאה את מותה ב- 1942. קטעים מתוך פתקים אלו מובאים לפניכם כאן.
 

 

 H1\2426-2
 

 ה- 10 בספטמבר, 1942

לאחר יום נוראי הייתה דקה נעימה אחת. קיבלתי שתי לחמניות עם חמאה, אגס ומלפפון מהאיש הנחמד, שביקר פה לאחרונה עם האחות ג'. הוא לחץ את ידי, ומסר לי דרישת שלום מה"סיגסה"*.  
 *בית קברות יהודי גדול בוינה.
 

 

 

 H1\2426

 

ה- 18 בספטמבר, 1942
פנייה ליושב ראש הקבוצה הציונית בטרייזנשטאט:
כבִתו הצעירה של המנהיג הציוני המנוח תיאודור הרצל אני מרשה לעצמי לדווח לציונים הנמצאים כאן על הימצאותי במחנה, ולבקש מכם עזרה ותמיכה בתקופה קשה זו.
 
בברכת ציון,
גברת ג.מ. נוימן – הרצל,
מספר משלוח: 634\E IV
כתובת: L 124   ספרנגלשולה

 

                             H1\2426

 

ה- 25 בספטמבר, 1942
חתיכת הנייר האחרונה. מה אעשה ללא האפשרות לכתוב? חידות? לפני רגע ניסיתי לנעול את מזוודת העור שלי, וראיתי ששני המנעולים הרוסים. יש המוני אנשים בחדר. לדוגמה: פציינטית בשם ל' באה אתמול. אף פעם אי אפשר לדעת מי הבא שייכנס. איזו תסבוכת! בזמן שניקיתי את המברשות ואת המסרקים שלי, בעלי שב עם שוטרת, שתחפש את המזוודה ואת החבילה האבודה. ייתכן שאיאלץ לחפש את החבילה בעצמי.
 
מ.ט.נ.
 
                                     טרודה הרצל בצעירותה