מסע הקוצרים משדות הנגב

מסע ביכורים חגיגי להצגת התוצרת החקלאית של חקלאי דרום הארץ ברחובות ערי המרכז נערך במאי 1954. הוועד הארצי של קק"ל החליט ליזום אירוע כלל ארצי לקראת שבועות, שיעלה על נס את ההתיישבות בנגב לאחר אירוע דומה, שנערך שנתיים קודם לכן בהשתתפות יישובי עמק הירדן. 

 

מאת: הילה כהן, יחידת חינוך והדרכה 

בסיוע יובל ליוביןהארכיונאי ההיסטורי של קק"ל בארכיון הציוני​

 

יותר מעשור לאחר הקמת יישובים חלוציים וראשית הפיתוח החקלאי של הנגב הוחלט, כי הגיע הזמן לקצור את הפירות ולחגוג בחג השבועות של שנת תשי"ד (1954) "ברוב עם ובהידור מצווה" את החקלאות האזורית. שני אירועים גדולים נערכו באותה שנה: מסע ממונע ברחבי הארץ של חקלאים מהנגב עם ביכורי תוצרתם ותהלוכה מפוארת בבאר שבע בהשתתפות נציגי המושבים, הקיבוצים, המפעלים החקלאיים והתעשייה.


פניית הוועד הארצי של קק"ל ליישובי הנגב להשתתף בטקס ביכורים בבאר שבע, 1954

פניית הוועד הארצי של קק"ל ליישובי הנגב להשתתף באירוע, שייערך באסרו-חג של שבועות בבאר שבע, כדי להפגין את "הישגי הנגב וסיכוייו לעתיד", 27.5.1954 (KKL5\20809)

 

בשעות הבוקר המוקדמות ביום חמישי, שקדם לחג השבועות באותה שנה, התכנסו מכוניות המשא המקושטות של משקי הנגב ליד קסטינה. הם ייצגו את זרמי ההתיישבות העובדת: הקיבוץ הארצי, איחוד הקיבוצים והקבוצות, הקיבוץ המאוחד והמושבים. השיירה יצאה לדרך לכיוון תל אביב, ועברה בדרכה בעיר רחובות. כשהגיעה לתל אביב, נסעה ברחובות העיר, שבהם התגודדו צופים רבים. בהמשך נערך טקס "זיכרון ביכורים" (טקס לזכר הבאת הביכורים במקדש) בגן העצמאות בהשתתפות ראש העיר, נציגי קק"ל ונציגי מוסדות ציבור. לאחר מכן המשיך המסע לחיפה, שם עבר ברחובותיה המרכזיים, והתקבל על ידי נציגי העיריה ונציגי קק"ל, והמשיך ליישובי העמק והגליל.


כרוז הזמנה לצפייה במסע הביכורים מהנגב, תל אביב, 1954.

כרוז הזמנה לצפייה במסע הביכורים מהנגב ובטקס זכרון הבכורים בהשתתפות ראש העיר תל אביב. 3.6.1954 (KRU\4586)


כרוז המודיע על מסע הקוצרים מהנגב לחיפה, 1954.

כרוז המודיע על מסע הקוצרים מהנגב בחיפה. הקהל התבקש לקבל את פני השיירה בשמחה ובפרחים. 3.6.1954 (KRU\450)

 

לפי הדיווח בעיתון "דבר" ביום למחרת מסע הביכורים של יישובי הנגב היה "מסמר" החגיגה בתל אביב באותה שנה. 15 מכוניות מקושטות פרחים וירק ועמוסים שקי חיטה, שעורה, חבילות חציר וציוד חקלאי נסעו ברחובות תל אביב בליווי יחידת הפרשים של משטרת התנועה. הרכבים הגיעו לגן העצמאות שם נערך טקס הבאת הביכורים. תזמורת צה"ל פתחה את החגיגה, ואז הגיע תור הברכות. חיים לבנון, ראש עיריית תל אביב, הביע את התקווה, כי "לא ירחק היום ונתקרב לעצמאות כלכלית ללא תלות בחסדי זרים". יו"ר הוועד הארצי של קק"ל, א. קמיני, שיבח את תושבי הנגב: "חדרנו לשדות הנגב בדמעה, בקורבנות ובסבל ולבנו פועם למראה הקוצרים ברינה. מסע ביכורים זה, מבשר את ראשית ניצני תחיית הנגב. בטחוננו אתנו, כי לא ירחק היום וארץ הנגב תיהפך למרכז גדול של ההתיישבות העברית. שופע מעיינות חיים ויצירה" ["על המשמר", 4.6.1954]. לאחר החלק האומנותי בהשתתפות מקהלת בית הספר "לדוגמא" ורקדנים  מבית הספר "הקליר" עלו נציגי הקוצרים מהנגב, והגישו את ביכורי היבול, כשמעליהם חגו מטוסי חיל האוויר.


טקס זיכרון הביכורים המרכזי בגן העצמאות בתל אביב בנוכחות ראש העיר, חיים לבנון, 3.6.1954.

טקס זיכרון הביכורים המרכזי בגן העצמאות בתל אביב בנוכחות ראש העיר, חיים לבנון, 3.6.1954 (KKL5\20809-2p)


דיווח על מסע הקוצרים ברחבי הארץ, "דבר", 4.6.1954

דיווח על מסע הקוצרים ברחבי הארץ, "דבר", 4.6.1954

 

המסע המשיך בדרכו לחיפה, ועבר במחנה הקליטה "שער העלייה" בכניסה לעיר, שם התקבל בתשואות על ידי 800 עולים חדשים. לאחר טקס קבלת הפנים בהשתתפות סגן ראש העיר י. נוסבאום, נציגי קק"ל והסוכנות היהודית, נחתם האירוע במופע ריקודי ביכורים של ילדי המחנה. את המכוניות, שעברו ברחובות חיפה, קיבלו  שערי כבוד עטורים פרחים וירק. משם המשיכה השיירה אל כבישי העמק והצפון.

 

עוד לא תמה ההתרגשות מהמסע לצפון, ובאסרו חג של שבועות נערך בבאר שבע אירוע גדול נוסף בחסות הסתדרות העובדים, "מפעל הנגב" של הסוכנות, עיריית באר שבע והמועצות האזוריות. תהלוכת חג בהשתתפות עשרות מכוניות מקושטות, טרקטורים, קומביינים, סוסים וגמלים מיישובי הנגב וממפעלי החקלאות והתעשייה עברה ברחובות העיר המקושטת בירק ובדגלים. כעשרת אלפים צופים - ילדי בתי הספר המקומיים, תיירים ואורחים - נהרו לחגיגה, והתקהלו לאורך מסלול התהלוכה, רבים מהם התהלכו ברחובות "ענודי שיבולים וקורנים מגיל". השיירה הגיעה מכביש חצרים, ונסעה דרך רחוב העצמאות, אל רחוב קק"ל, העיריה, שיכון עממי ועד סמוך לקולנוע "קרן" שם נערך הטקס המרכזי.


תהלוכת זיכרון הביכורים של יישובי הנגב בבאר שבע

תהלוכת זיכרון הביכורים של יישובי הנגב בבאר שבע (KKL5\20809-1p)


תכניית חג זיכרון הביכורים בנגב בבאר שבע, 9.6.1954

תכניית חג זיכרון הביכורים בנגב בבאר שבע, 9.6.1954 (KKL5\20809)

 

טקס זיכרון הביכורים כלל מסכת בהשתתפות תזמורת משטרת ישראל ומקהלות ולהקות מחול מרחבי הנגב בהדרכת עמנואל זמיר וזאב ברבן (מתיאטרון ה"אֹהל"). באותו מעמד חשף המלחין עמנואל זמיר את המנון באר שבע, שחיבר לקראת האירוע, ולימד את הקהל את מילותיו. "קול ישראל" ותחנת טלוויזיה מארה"ב הקליטו את הטקס החגיגי. ["הבקר", 11.6.1954]​


תיאור חגיגות הביכורים בבאר שבע, "הבקר", 11.6.1954.

תיאור חגיגות הביכורים בבאר שבע, "הבקר", 11.6.1954.

 

מארגני שני האירועים קיוו, שתהיה זו ראשיתה של מסורת, ושחגיגות הביכורים יחזרו במתכונת דומה מדי שנה. אך דברי הביקורת, שצוטטו בעיתון מעלון קיבוץ כפר גלעדי, רמזו על עתידן של החגיגות, שלא נערכו שוב במתכונת זו. "הרעיון – נאה מאוד. אין ספק שיש למסע כזה ערך חינוכי רב והוא משמש חומר תעמולה משכנע הרבה יותר מכל נאום והסברה", אך הייתה בעיה במודעות הציבור אליו: "זה יכול היה להיות מפעל גדול, אולם חסרה התכונה לקראתו... ניסיון השנה מלמדנו כי על המוסדות, ובעיקר על המשקים, לעשות את מסע הביכורים לדבר של קבע, תהלוכת ביכורים ארצית בהשתתפות כל המשקים המעבדים שדות בנגב, ב'תופים ובמחולות'". הכותב המליץ "להפחית בנאומים ולעומת זאת – להרבות מספר היישובים בהם תעבור השיירה, ובכלל להפוך את ה'מסע' לחוויה ציבורית – לחוויית חג".


לקחים ממסע הביכורים, "על המשמר", 28.5.1954.

לקחים ממסע הביכורים בנגב, מצוטטים מעלון קיבוץ כפר גלעדי, ב"על המשמר", 28.5.1954.




~ פורסם ב- 10.6.2024 ~​


​​