משחק ילדים

החופש הגדול הוא זמן של בילויים ומשחקים. לפני עידן המחשב והסמארטפון תפסו משחקי הקופסה מקום מרכזי בשעות המשחק של הילדים. באילו משחקים שיחקו בארץ ישראל במהלך המאה ה-20? רמז – אי אפשר בלי קצת ציונות.

עד סוף המאה ה-19 לא הייתה תעשיית צעצועים ומשחקים מסודרת בארץ ישראל. ההורים הכינו את המשחקים של ילדיהם ובספרים ובעיתונים הופיעו מדורים של 'עשה זאת בעצמך' להכנת משחקים שונים. רק בראשית שנות ה-20 הוקמו בארץ המפעלים הראשונים למשחקים ולצעצועים, שייצרו משחקים מוכנים.


התנופה בהתפתחות תעשיית המשחקים בארץ ישראל הייתה בשנות ה-30 עם עלייתם של מומחים בתחום מפולין, מגרמניה ומרוסיה: יוצרי משחקים, אמנים, נגרים, ציירים, דפסים, מורים ומחנכים, סופרים, מומחי טבע ואחרים, שהתאימו את המשחקים שייצרו בארץ למקום ולתקופה. במשחקים שולבו רעיונות ומושגים הקשורים ליהדות, לציונות ולארץ ישראל כמו תמונות וציורים של אתרים בארץ, והוטמעו בהם מושגים המבטאים את המיתוס הלאומי כמו 'ארץ היסטורית', 'ארץ אבות' ו'ערש האומה'.


קרן קימת לישראל הייתה 'סוכן המשחקים' הגדול והחשוב ביותר בארץ ישראל יותר מאשר יזמים פרטיים. קק"ל הפיצה את רעיונות הציונות ויישוב הארץ לקהלים רחבים בארץ ובעולם באמצעי תעמולה שונים ומגוונים – גם באמצעות משחקים. לעיתים היא יזמה הפקה של משחק מסוים ופנתה לגורמים השונים כדי להוציאו לפועל (בתי דפוס, גרפיקאים וכו'), ולעיתים יזמים פרטיים הציעו לקק"ל לייצר משחקים שהגו והיא הפיקה אותו. המשחקים הופצו ברחבי העולם ועברו תרגום והתאמה למדינות שונות. למרות שקק"ל התמידה בהוצאת משחקים לאורך השנים, היה מדובר במבצעים חד פעמיים וניסיוניים ולא במסורת ממושכת ורבת שנים כמו אמצעי תעמולה אחרים של קק"ל - הבולים והקופסה הכחולה.


עם הקמת המדינה תעשיית הצעצועים והמשחקים גדלה והתפתחה ומעורבותה של קק"ל הייתה פחות משמעותית. 

______________________________________________________________________________

 

KRA\54 

משחק מסלול 'מסע בארץ ישראל', הגרסה הצרפתית, 1927 (KRA\54)

משחק שעוצב עבור קק"ל על ידי אוסקר לוי ושווק בארץ ובעולם. לקראת סוף שנות ה-30 נפוצו גרסאות שונות למשחק המסלול, ששורטט על מפת ארץ ישראל. שחקני המשחק היו תיירים שהגיעו לנמל יפו ו'טיילו' ברחבי הארץ. השחקנים התקדמו במפה באמצעות הטלת קוביות עד שהגיעו לנקודת הסיום בנמל חיפה. קלפי המשחק שצורפו למפה כללו מידע אודות הנקודות השונות וכך רכשו הילדים מידע על ארץ ישראל.

______________________________________________________________________________ 

 

KKL5\7482KKL5\7482
'תרבות אור', 1935 (KKL5\6202)

משחק ידע שהובא מגרמניה. יוצר המשחק לא ידוע, אך מדובר בעולה מגרמניה שהציע לקק"ל לשווק אותו. במשחק זה הונחו דף תשובות ודף שאלות על לוח משחק עם מגעים חשמליים. ללוח חוברו שני חוטי חשמל, שאם הונחו על השאלה והתשובה המתאימים - נורה הייתה נדלקת. שאלות הטריוויה היו קשורות לציונות ולהתיישבות: ספרים וסופרים יהודים, מוסדות ההסתדרות הציונית, אישים ומנהיגים, הקרן הקיימת, המצוות התלויות בארץ ודרכי קיומן.

______________________________________________________________________________ 

 

KKL5\7482
משחקי בנייה – דגמים שונים, 1937 (KKL5\7482)

משחק בניית דגמים שיצרו 'רושקוביץ את שטרים' מתל אביב. השחקן צבע, גזר והדביק גיליונות מצוירים ויצר דגם של מקום מסוים, למשל: נמל תל אביב, שכונה בתל אביב, מקדש שלמה, הכפר העברי, הקיבוץ. בעלון הפרסום נכתב: "קומו ובנינו את הארץ! דרך חדשה לידיעת הארץ!". דרך החוויה של בניית הדגם הועבר מסר של שותפות בבניין הארץ וניתן דגש על המקומות החשובים בישראל בעיני היוצרים.

______________________________________________________________________________  

 

אוסף דברי הדפוסאוסף דברי הדפוס
אלבום מדבקות 'משמר וספורט', 1940 (אוסף דברי הדפוס)

אלבום מדבקות, שהוציאה חברת הסיגריות 'דובק' בתל אביב, הזמין את הילדים לאסוף קלפי תמונות מחפיסות הסיגריות של 'דובק' ולהדביקו אותם באלבום מיוחד שהופץ ברחבי הארץ. האלבום חולק לשלושה נושאים הקשורים לבניין הארץ: 

א. המשמר – תמונות של הנוטרים העבריים, ב. הספורט העברי – תמונות של ספורטאים ואירועי ספורט ג. כיבוש הארץ ביבשה באוויר ובים. התמונות היפות האדירו את פעילות היישוב היהודי עד כדי כך שהבריטים אסרו להפיץ חלק מהן.

______________________________________________________________________________ 

 

 DD1\10806DD1\10806

'לוטו הישוב והארץ', 1945 (DD1\10806)

משחק שהופץ על ידי קק"ל, נוצר על ידי יעקב זדק בתל אביב. זדק עלה לארץ מפולין בשנות ה-40. הוא יזם משחק לוטו שכלל מידע רב על היישובים השונים בארץ ישראל וקק"ל הפיצה אותו בישראל ובעולם. מטרת המשחק הייתה ליצור רצף של שורה או למלא את הלוח עם שמות קיבוצים, מושבים, מושבות וישוב עירוני.

______________________________________________________________________________  

 

DD1\6743 

'גלגל הידע', 1946 (DD1\6743)

משחק של קק"ל עם ציורים של וולטר הרץ. הוא מורכב משני גלגלים המחוברים בציר סיבוב באמצע. כאשר מסובבים את החלק הפנימי הנתונים על היישובים השונים של קק"ל מתחלפים בהתאמה: מקור שמו של היישוב, מתי נוסד, תעשייה, האוכלוסייה היהודית, ענף התעסוקה. המשחק הודפס בלונדון ומבוסס על גלגל משחק שיצר יעקב זדק בארץ ישראל בשם 'הישוב במעגל'.

______________________________________________________________________________  

 

אוסף דברי הדפוס 

 

'כביש הגבורה: טיול בדרך לירושלים', 1951 (אוסף דברי הדפוס)

משחק מסלול של קרן היסוד. על המשתתפים לעבור במקומות שונים בישראל ולהגיע ראשונים אל ירושלים הבירה . בחוברת המצורפת למשחק ישנם הסברים על היישובים השונים בהם עוברים המשתתפים והוראות משחק לכל משבצת. כביש הגבורה נסלל בזמן מלחמת העצמאות כדי לאפשר תנועת כלי רכב לירושלים מהשפלה וממישור החוף לאחר שהכביש הראשי לירושלים נחסם באזור לטרון. הוא הפך סמל לגבורה ולשאיפה להגיע לירושלים, ובשל כך נבחר לשמש כבסיס למשחק המסלול.

 

 

לקריאה נוספת: גדי כפיר, 'ציונות ומשחקי קופסה 1948-1900', הוצאת יד יצחק בן צבי, 2016​​